KONTAKT

  • ul. Kopernika 34, 00-336 Warszawa
  • tel.:+48 22 826 41 04
  • e-mail: mail

Informacja prasowa Komisji

2009-03-09
Informacja prasowa Komisji
Kategoria:   wszystkie
IP/09/366
Bruksela, dnia 6 marca 2009 r.

Reforma WPR: Komisja cieszy się z sukcesu unijnej reformy sektora cukru, podczas gdy proces restrukturyzacji dobiega końca

Przewidziany na lata 2006-2009 program restrukturyzacji europejskiego przemysłu cukrowniczego spowodował zrzeczenie się 5,8 mln ton kwot na cukier, co bliskie jest pierwotnemu celowi 6 mln ton. Pod koniec tego czteroletniego procesu, jako kluczowy element reformy sektora cukru z 2006 roku, ograniczono kwoty na cukier i izoglukozę do 14 mln ton (z których 13,3 mln ton przypada na cukier). Unijna produkcja cukru skoncentrowana jest obecnie w 18 państwach członkowskich (w przeciwieństwie do 23 przed reformą), które posiadają korzystne warunki agronomiczne, a prawie 70 proc. produkcji odbywa się w 7 państwach członkowskich, które odnotowują najwyższe plony cukru. Krajowe ceny wykazują tendencję spadkową, co zgodne jest z celem reformy dotyczącym osiągnięcia równowagi i konkurencyjności sektora cukru w UE.

„Cieszy sukces unijnej reformy sektora cukru” – stwierdziła Mariann Fischer Boel, komisarz ds. rolnictwa i rozwoju obszarów wiejskich. „Był to jeden z najważniejszych punktów mojego obecnego mandatu i satysfakcjonujące jest, że jesteśmy tak blisko osiągnięcia naszego ambitnego celu. Nasz sektor cukru rozpaczliwie potrzebował reformy. Bardziej zrównoważona produkcja i ceny gwarantują bardziej konkurencyjną przyszłość naszym producentom.”

Podstawowe informacje na temat reformy sektora cukru

W lutym 2006 roku ministrowie rolnictwa państw Unii Europejskiej oficjalnie przyjęli radykalną reformę sektora cukru UE. Dostosowała ona system, który w znacznej mierze pozostawał niezmieniony przez prawie 40 lat, do pozostałej zreformowanej wspólnej polityki rolnej (WPR). Kluczowym elementem reformy była 36 procentowa obniżka gwarantowanej ceny minimalnej cukru, (z 631,9 EUR/tonę w roku gospodarczym 2006/2007 do 404,4 EUR/tonę od roku gospodarczego 2009/2010) oraz rekompensaty dla rolników i fundusz restrukturyzacji finansowany przez producentów cukru, mający zachęcić niekonkurencyjnych producentów cukru do wycofania się z sektora.

W kontekście kryzysu finansowego i gospodarczego Komisja podjęła w dniu 13 lutego decyzję o zezwoleniu państwom członkowskim na wcześniejszą wypłatę 100 proc. pomocy restrukturyzacyjnej 2008/2009 w czerwcu 2009 r. Wiele państw członkowskich już ogłosiło, że skorzysta z tej możliwości, aby złagodzić trudności finansowe, z którymi muszą się zmierzyć przedsiębiorstwa cukrownicze.

W chwili obecnej nie ma potrzeby „wycofania zapobiegawczego”

W marcu i październiku ubiegłego roku Komisja stwierdziła, że podstawy unijnego rynku cukru są wystarczająco prawidłowe i nie ma potrzeby narzucania obowiązkowego wycofywania cukru na bieżący rok gospodarczy 2008/09. Wczesna ocena przeprowadzona na kolejny rok gospodarczy (2009/2010) skłania komisarz Fischer Boel do wniosku, że wycofanie zapobiegawcze nie będzie konieczne również w tym przypadku. Ocena opiera się na bardzo wstępnych danych szacunkowych zwłaszcza w odniesieniu do przywozu. W październiku dokonany będzie jej przegląd na podstawie uaktualnionych danych szacunkowych dotyczących produkcji buraków cukrowych i cukru oraz przywozu.

W lutym 2010 roku ponownie zostanie dokonany przegląd sytuacji, aby sprawdzić, czy istnieje potrzeba „wycofania zapobiegawczego” na rok gospodarczy 2010/2011 lub „ostatecznego cięcia”, tj. dalszego ograniczenia kwot.

Źródło: www.europa.eu