Perspektywy krótkoterminowe wg KE
Perspektywy krótkoterminowe wg Komisji Europejskiej
Komisja Europejska opublikowała perspektywy krótkoterminowe dla rynków rolnych. Dla rynku cukru przewidywana jest równowaga pomiędzy unijnym eksportem i importem. W ujęciu globalnym sezon 2019/2010 ma być deficytowy.
Równowaga w handlu cukrem w UE w roku gospodarczym 2018/2019
Po niskich plonach buraków uzyskanych w roku gospodarczym 2018/2019 r. prognozuje się równowagę pomiędzy importem i eksportem cukru - 1,7 mln t (wzrost importu o 32% i spadek eksportu o 49% w porównaniu do roku gospodarczego 2017/2018). Wysokie ceny spotowe cukru w porównaniu z cenami zapisanymi w kontraktach sprzyjają wzrostowi importu.
W odniesieniu do roku gospodarczego 2019/2020 pierwsze szacunki wskazują na spadek powierzchni buraków cukrowych w o 4%. Powierzchnia buraków cukrowych w UE wynosi 1,67 mln ha. Prawie połowa spadku powierzchni to wynik zmniejszenia zasiewów we Francji (o 30 000 ha). Areał uprawy jest większy jedynie w Polsce (+ 2%).
Plantacje buraków cukrowych skorzystały z obfitych opadów deszczu na wiosnę 2019 r., w późniejszym terminie wzrost temperatury i nasłonecznienie powinny pozytywnie wpłynąć na wysokość plonów. Szacowany średni plon wynosi 74,9 t/ha, czyli średnio 6 t/ha więcej niż w poprzednim roku.
Prognoza produkcji cukru na 2019/2020 wynosi 18,3 mln t (+ 4% w porównaniu z rokiem gospodarczym 2018/2019), przy uwzględnieniu średniej zawartości cukru z ostatnich 5 lat.
Źródło: Short-term outlook for EU agricultural markets in 2019 and 2020, Summer 2019, Edition N°24, KE
Deficyt oczekiwany na globalnym rynku w roku gospodarczym 2019/2020
Ceny białego cukru nadal utrzymują się na niskim poziomie. W kwietniu 2019 r. światowe ceny cukru to poziom 296 euro/t, cena w UE nieznacznie wzrosła do poziomu 319 euro/t, rok wcześniej cena wynosiła 362 euro/t. Rosnące od początku roku gospodarczego ceny spot w UE mogą oznaczać prawdopodobny wzrost cen zawieranych w ramach kontraktów w roku gospodarczym 2019/2020.
Przewiduje się, że import do UE w roku gospodarczym 2019/2020 pozostanie stabilny na poziomie 1,7 mln ton. Biorąc pod uwagę obecnie niski poziom zapasów w UE oczekuje się, że eksport może spaść do 1,5 mln t (-12%), ale będzie on silnie uzależniony od ostatecznej produkcji cukru w UE i zmiany cen cukru białego we Wspólnocie o na rynkach światowych.
Globalna nadwyżka w produkcji cukru w sezonie 2018/2019 jest obecnie szacowana na poziomie 1,8 mln t (ISO) i jest silnie napędzana przez wysoką produkcję w Indiach i Tajlandii. Przewiduje się, że rok gospodarczy 2019/2020 będzie deficytowy (produkcja mniejsza od zużycia o 3 mln t), jednakże zależy to od ostatecznej ilości trzciny zużytej do produkcji etanolu i cukru w Brazylii. Może to złagodzić presję na ceny światowe, niemniej jednak pozostaje niepewność dotycząca możliwego wprowadzenia na rynek światowy indyjskich zapasów cukru.
Źródło: Short-term outlook for EU agricultural markets in 2019 and 2020, Summer 2019, Edition N°24, KE
Źródło: Short-term outlook for EU agricultural markets in 2019 and 2020, Summer 2019, Edition N°24, KE
Link do raportu: https://ec.europa.eu/info/sites/info/files/food-farming-fisheries/farming/documents/short-term-outlook-summer-2019_en.pdf